perjantai 19. kesäkuuta 2015

Lukunurkkaus: Osa 1

Koska sain juuri opintoni päätökseen, minulla on nykyään enemmän aikaa lukea muutakin kuin koulukirjoja. Heti loman alussa kävin kirjastossa tutkimassa hyllyjä ja hakemassa kassillisen luettavaa. Lukunurkkauksen ensimmäisessä osassa esittelen kaksi näistä lainaamistani kirjoista.


Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi on ruotsalaisen Jonas Jonassonin esikoisteos. Kirja on noussut kansainväliseksi menestykseksi, ja se on käännetty yli 20 kielelle. Ensimmäinen suomenkielinen painos on ilmestynyt vuonna 2010. Kirjasta on tehty myös elokuva.

Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi kertoo Allan Karlssonista, joka päättää karata vanhainkodista vain hetkeä ennen omia satavuotiskahvittelujaan. Humoristinen tarina vie Allania jännittäviin ja välillä epämääräisiinkin tilanteisiin. Nykypäivästä tehdään aikahyppyjä Allanin menneisyyteen, ja samalla  hiukan yllättäen myös maailmanhistorian käänteisiin.


Mielestäni kirja oli pääosin varsin mainio. Kuitenkin pidemmät historiaosuudet saivat oman lukuintoni välillä lopahtamaan. Jonassonin kerronta tuo mieleen Arto Paasilinnan, joten suosittelen kirjaa Paasilinnan tyylistä pitäville. Lisäksi historiasta kiinnostuneet voivat saada tästä kirjasta aivan uuden näkökulman maailmanhistorian tapahtumien syihin ja seurauksiin ;D

                                                                               ***

Vaimotesti on australialaisen Graeme Simsionin ensimmäinen romaani. Englanninkielinen alkuteos on nimeltään The Rosie Project. Kustannusosakeyhtiö Otava on julkaissut suomennetun version ensimmäisen kerran 2013.

Vaimotesti kertoo genetiikan professori Don Tillmanista. Don on hyvin järjestelmällinen ja pedantti mies, tyypillinen nörtti, joka ei ole onnistunut löytämään kumppania perinteisillä keinoilla. Niinpä hän päättää etsiä itselleen vaimon tieteellisin menetelmin. Donin sosiaalinen kyvyttömyys ja mustavalkoinen ajattelutapa tuovat mieleen The Big Bang Theory -tv-sarjan (suom. Rillit huurussa) Sheldonin. Kirja on koominen ja viihdyttävä, mutta myös erinomainen kuvaus tunne-elämältään poikkeavan ihmisen tarpeesta saada osakseen rakkautta.


Oletko lukenut näitä kahta kirjaa? Tai nähnyt Satavuotiaasta tehtyä elokuvaa?

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, tuo Vaimotesti täytyy lukea! Sheldon on ihana. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaimotestille on näemmä ilmestynyt jatkoksi Vauvatesti, joka täytyy kyllä ehdottomasti ensi kirjastokäynnillä etsiä käsiin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi :)